Beloopsvormen MS

U bevindt zich hier: Multiple sclerose Ľ Beloopsvormen MS

Beloopsvormen van multiple sclerose (MS)

MS kan in een aantal varianten voorkomen, waardoor de ziekte zich op verschillende manieren kan ontwikkelen. Dit worden beloopsvormen genoemd. De volgende beloopsvormen komen voor:

Milde of benigne beloopsvorm

Dit is de minst ernstige vorm. Bij de milde beloopsvorm zit er veel tijd tussen de aanvallen. Na de eerste aanval kunnen symptomen jarenlang wegblijven. Ook kan het bij ťťn aanval blijven. Ongeveer 10% van de MS-patiŽnten heeft de milde variant van de ziekte. Dit zijn vooral vrouwen onder de 40 jaar. De aanvallen zijn niet ernstig en de zenuwcellen blijven intact. Daardoor zijn er geen restverschijnselen.

Relapsing Remitting MS

Deze vorm komt het meest voor, namelijk bij 40% van de patiŽnten. Relapsing Remitting MS wordt gekenmerkt door aanvallen, waarna het myelinelaagje (het beschermende laagje rondom zenuwuitlopers) zich weer herstelt. De aanvallen kunnen kort (enkele dagen) of langer (meerdere weken) duren. Deze beloopsvorm kan mettertijd progressief worden, waardoor de mobiliteit verslechtert.

Secundair Progressieve MS

Wanneer Relapsing Remitting MS progressief wordt, is er sprake van Secundair Progressieve MS. Hierbij doen zich dezelfde aanvallen voor als bij de voorafgaande beloopsvorm, maar treden er geen herstelperioden meer op. Hierdoor kan het beschadigde myelinelaagje zich niet meer goed herstellen, wat het bewegen bemoeilijkt. Secundair Progressieve MS treft ongeveer 40% van alle MS-patiŽnten.

Primair Progressieve MS

Ongeveer 10% van de mensen met MS krijgt te maken met deze beloopsvorm. Hierbij doen zich vanaf het begin van de ziekte geen aanvallen en herstelperioden voor; de achteruitgang is daarentegen constant. Primair Progressieve MS doet zich vaker voor bij mensen boven de 50 en iets vaker bij mannen.

Progressieve Relapsing MS

Dit is een combinatie met Relapsing Remitting MS: aanvallen worden afgewisseld met herstelperioden, maar tussendoor doet zich achteruitgang voor. Ongeveer 5% van alle mensen met MS heeft deze variant van de ziekte.

Lees verder over de Lees verder over de symptomen van MS -->

U bevindt zich hier: Multiple sclerose Ľ Beloopsvormen MS

(advertenties)