Diagnose MS

U bevindt zich hier: Multiple sclerose Ľ Diagnose MS

Het stellen van de diagnose multiple sclerose

Om blijvende verlamming zo lang mogelijk uit te stellen, is een vroege opsporing van MS van groot belang. De diagnose MS is echter niet gemakkelijk te stellen. De symptomen zijn divers en verschillen per patiŽnt. Omdat er (nog) geen specifieke laboratoriumtest voor MS bestaat, moet de diagnose voornamelijk op basis van de klachten worden gesteld. Die kunnen uiteenlopen van geheugenverlies en incontinentie tot duizeligheid en vermoeidheid. De patiŽnt heeft vaak al een lange ziektegeschiedenis achter de rug voordat duidelijk wordt dat het om Multiple Sclerose gaat.

Als er een vermoeden van MS bestaat, wordt de volledige ziektegeschiedenis van de patiŽnt opgevraagd. Vervolgens kan de arts of specialist de volgende onderzoeken (laten) uitvoeren.

Neurologisch onderzoek

Een neurologisch onderzoek kan het vermoeden van Multiple Sclerose bevestigen. Bij zo'n onderzoek worden o.a. de reflexen, het evenwichtsgevoel, het coŲrdinatievermogen en het zicht getest. Hierbij kunnen symptomen die kenmerkend zijn voor de ziekte naar voren komen.

Diagnostisch onderzoek

Dit onderzoek bestaat uit een MRI-scan en een lumbaalpunctie.

MRI-scan

MRI staat voor magnetic resonance imaging en is een onderzoeksmethode met behulp van een magneetveld en radiogolven waarmee afbeeldingen van verschillende delen van het lichaam gemaakt kunnen worden. Bij een vermoeden van Multiple Sclerose wordt met een MRI-scan een beeld verkregen van de werking van hersenen en ruggenmerg. Een MRI-scan vervangt steeds vaker de voorheen veel gebruikte evoked potential test, waarmee de prikkelgeleiding werd gemeten.

Lumbaalpunctie (ruggenprik)

Met een lumbaalpunctie wordt in het hersenvocht (liquor), dat zich binnen de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg bevindt, gezocht naar afwijkingen die op de ziekte kunnen duiden. Verreweg de meeste mensen met MS hebben meer antistoffen in het hersenvocht dan normaal is. Door deze antistoffen worden niet alleen bacteriŽn en virussen aangevallen, maar ook de myeline (de laag rond de zenuwuitlopers).

Om de diagnose Multiple Sclerose met zekerheid te kunnen stellen, moet de uitslag van de tests met bepaalde criteria overeenkomen.

Lees verder over de behandeling van MS -->

U bevindt zich hier: Multiple sclerose Ľ Diagnose MS

(advertenties)